Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Toitumisplaani koostamine

Toitumisplaani koostamise eesmärk on hoida veresuhkru tase kontrolli all, säilitada tervislik kehakaal ja tunda end hästi. Teie arst aitab teil menüüd koostada, soovitades õigeid koguseid, toitaineid ja kindlaid kellaaegu. 

Eri toitaineid täidavad kehas eri rolli. Pidades arvestust selle üle, mida, millal ja kui palju te sööte ning kontrollides pidevalt veresuhkru taset, saate selgeks, kuidas söödud toidud teie veresuhkru taset mõjutavad. 

Kui hakkate toitumisplaani koostama, mõelge selle peale, milliseid toite te tavaliselt sööte. Üheks võimaluseks on koostada nimekiri kõigest, mida te kolme päeva jooksul sööte. Pärast nimekirja koostamist analüüsige seda koos oma arstiga ning küsige endalt järgmist:

  • Mis on minu lemmiktoidud?
  • Kas nimekirjas on probleemseid toite, mis ei ole tervislikud või mida ma söön liiga palju?
  • Kui suured on minu toiduportsjonid?
  • Kui tihti ma söön?
  • Kui tihti tuleb ette seda, et ma söön liiga palju?
  • Kas päeva jooksul tuleb ette hetki, mil mul on keeruline oma toitumisplaani järgida? 

Kui sööte korrapäraste ajavahemike tagant, annate kehale võimaluse söögikordade vahel veresuhkur ära kasutada. Üldiselt peaksite sööma iga nelja kuni viie tunni tagant. Kui jätate söögikorra vahele, võib juhtuda, et sööte järgmisel korral liiga palju ja veresuhkru tase tõuseb. 

Kui teie veresuhkru tase on enne sööki kõrge, oodake tund aega enne kui seda uuesti kontrollite või midagi sööte. Kui võtate insuliini, rääkige oma arstiga insuliini tarvitamisest koos söögi ja suupistetega.

Jagage

Arhiveeritud: