Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Glükeemiline indeks

Uuringud näitavad, et see kuidas süsivesikud veresuhkrut mõjutavad, ei sõltu ainult nende hulgast, vaid ka allikast. Pärast teatud toiduainete söömist tõuseb veresuhkru tase kiiresti, teised toiduained aga põhjustavad veresuhkru taseme väiksema tõusu ja aeglasema languse. Kriteeriumit, mis näitab kui kiiresti toit veresuhkru taseme tippu tõstab, kutsutakse glükeemiliseks indeksiks ehk GI-ks.

Mida näitab glükeemilise indeks (GI)? 

Toiduained, mis sisaldavad palju süsivesikuid, on reastatud skaalale, mille väikseim näitaja on 1 ja suurim 100. Viimane on võrdne puhta glükoosi mõjuga kehale. Mida madalam on toiduaine GI, seda aeglasem on veresuhkru taseme tõus võimaliku maksimaalse punktini. See, kuidas toit on valmistatud (näiteks praadides või küpsetades) võib samuti määrata toidu GI. Glükeemilise indeksi taseme järgi jagatakse toidud kolme rühma: 

  • madal: GI on väiksem kui 55
  • keskmine: 55-70
  • kõrge: üle 7

Mõned madala GI-ga toiduained on: 

  • täisteraleivad ja -helbed
  • pruun riis
  • kuivatatud oad ja kaunviljad
  • kaerahelbed
  • bataadid ehk maguskartulid
  • piimatooted
  • õunad ja apelsinid

Liha ja rasvad on madala süsivesikute sisaldusega ja nende GI ei ole määratud.

Süsivesikute sisalduse arvestamine ja GI jälgimine aitavad teil veresuhkru taset kogu päeva jooksul tasakaalus hoida. Rusikareegel on, et mida kõrgem on GI, seda väiksem peaks olema toiduportsjon. Samas aga võite süüa rohkem madalama GI-ga toiduaineid, ilma et veresuhkru tase liiga kõrgele tõuseks.

Võite valida sagedamini madala GI-ga toiduaineid ja kontrollida, kas see aitab teil säilitada normilähedase veresuhkru näidu. 

1 Archives of Internal Medicine 2006;166:1466-1475 'Comparison of 4 diets of varying glycemic load on weight loss and cardiovascular risk reduction in overweight and obese young adults: a randomised controlled trial.' Aadress: http://archinte.amaassn.org/cgi/content/short/166/14/1466 . Vaadatud 17. novembril 2008.

2 Rahvusvaheline Diabeedi Instituut (International Diabetes Institute). Glycemic Index. Aadress: http://www.diabetes.com.au/about.php?regionID=254 . Vaadatud 17. novembril 2008.

Jagage

Arhiveeritud: